Underbara juletid

Jomen visst är det lite så att första December känns lite magiskt, sådär sagomagiskt. Barndomens magpirr när man steg upp och förtjust tittade på paketkalendern och känslan av att allt det härliga Decembermyset låg framför en och så känner jag än idag. Apropå paketkalender så har sådana diskuterats på nätet i olika forum i veckan. Jag tillhör de få som faktiskt hade en paketkalender redan på 70-talet även om vissa debattörer påstår att det inte fanns då. Blev jag bortskämd av denna kalender? Nej, inte av dyrbara presenter i alla fall men desto mer av kärlek. Kärlek från mamma och kärlek till ju

Ibland hittar man små guldklimpar på oväntade ställen, t.ex. de här julgranskulorna på Clas Ohlson. De kallar dem vintage i butiken, när jag har köpt liknande (och mycket dyrare på webben) kallas de fattigmanssilver. Det är hursomhelst glaskulor målade med skavd silverfärg. Eftersom jag inte kan ha den här typen av kulor i granen utan bara på brickor och i jularrangemang behöver jag egentligen inte fler men någon annan kanske har glädje av tipset. De stora kostar 29kr för 2-pack (20kr rabatt) och de små 49,90 för 6-pack. Varför jag inte kan ha dem i granen? Jo, för våra katter drar dagligen ner

1 pkt saffran 2 ägg 100 gr smör 1 dl socker 100 gr grovhackad mandel 4 dl vetemjöl 1 tsk bakpulver Vispa saffran med äggen. Tillsätt rumsvarmt smör och socker, vispa till en porös smet. Blanda ner grovt hackad mandel, vetemjöl och bakpulver. Rör ihop till en jämn och kladdig deg. Fördela degen i 3 långa längder på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen 200 grader i 15 minuter. Låt längderna svalna något, skär dem sedan på snedden i 2 cm breda bitar. Ställ upp dem med en skärsida mot plåten och sätt in i ugnen för att torka i ca 1 timme på 75 grader.

I år har vår 13-åring bundit och dekorerat vår julkrans, visst är den fin!

I år har vår 13-åring bundit och dekorerat vår julkrans, visst är den fin!

Ikväll bakade dottern Dumlegrottor, en kaka som inte tillhör våra gamla tradtionella släktrecept till julen men som blivit en av barnens favoriter. Testa gärna olika smaker på dumlen och noblessen. 16 st 175 gr smör 1 dl socker 3 dl vetemjöl 1 tsk bakpulver 16 st dumlekolor 16 st mazarinformar 1 ask nobless Rör smör och socker vitt och pösigt. Blanda mjöl & bakpulver. Rör ner i smör/socker blandningen. Forma degen till ca 16 kulor och lägg i mazarinformar. Tryck ner en dumlekola i varje kula. Grädda i 175 grader i ca 15 min Lägg en nobless överst på kakorna då dom kommer från ugnen. Detta r

Här kommer lite foton från förra årets julbord hemma hos oss. Vi brukar sätta oss till bords kl 13 och bli lagom klara till Kalle Anka. Hos oss brukar jultomten komma efter Kalle Anka. När paketöppningen är klar brukar vi gå en julpromenad i kvarteret och därefter äter vi julgröten.Efter gröten dukas gottebordet fram. En liten översikt på den kalla maten. En översikt på den varma maten (ursäkta alla glöggflaskorna mitt i alltihopa) Här kommer några närbilder: Ifall du vill se foton från föregående års julbord kan du kika här.

Julaftonsmorgon är ju den bästa dagen på hela  året att vakna upp till så självklart vill man ha lite speciell frukost. Förra året hade vi saffransscones och varm choklad med grädde, polkagris, marshmallows och chokladknappar i. Hela familjen äter frukost tillsammans, juleljusen brinner och julmusiken skapar en behaglig bakgrundsmusik. Vi bakade sconesen på morgonen, det går ju ganska snabbt så köket doftade ljuvligt av nybakat bröd. Julfrukosten ska vara mysig och ätas i lugn och ro utan stress. Barnen har sina egna julmuggar och vi vuxna hade mina fina GreenGate muggar. Saffransscones bakas e

I lördags gjorde jag marknadsnougat till barnens försäljning på gårdagens julskyltning. Jag köpte tillbaka en av våra påsar, den ligger i frysen nu och väntar på julafton. Marknadsnougat 6½dl vetemjöl 4dl florsocker 1dl kakao (knappt) 5½dl socker 125g cocosfett, smör eller margarin 1 3/4dl vatten Blanda mjöl, kakao, och florsocker. Koka upp vatten, socker och margarin/smör/cocosfett. Blanda snabbt ihop allt. Platta ut smeten i en form. Skär i bitar när den har kallnat. Detta receptet är perfekt när man vill få mycket godis på liten arbetsinsats, däremot blir det väldigt mycket så det är bra att

När första ljuset brinner står julens dörr på glänt och alla människor glädjas att fira få advent Vi startade advent med en mysig adventsfrukost med årets första vörtbröd och årets första julost, en röd edamer ska det vara till julen hemma hos oss. Därefter har det varit ett ganska intensivt program som vanligt på första advent för våra barn. 17-åringen har spelat på två julkonserter samt deltagit i kommunens julparad där han spelade med musikkåren. 13-åringen har haft ridtävling idag, hon fick hoppa över julparaden där hon annars skulle burit fackla med drillflickorna, nu sjunger hon på en kon