Jultiden

I oktober beställde jag hem lite grejer från Ebay, och förutom små bestickhållare som ser ut som tomteluvor och glöggflaskhållare som ser ut som tomtar fick jag även hem små godsihållare som ser ut som tomtenissar. Riktigt söta och riktigt billiga. Tänkte att jag skulle trycka ner en näve sötsaker i varje och sedan lägga dem i lite cellofan. Alltid kul att hitta enkla och gulliga sätt att ge bort godis på. En vanlig alladinask känns sådär och tror inte att många uppskattar dem numera så dessa är ett härligt alternativ 🙂

Idag bjuder jag på enligt mig, de absolut godaste julmuffinsen! En härlig smak utav pepparkaka blandat med en ganska osöt forsling gjord på vit choklad. Receptet på muffinsen är ganska idiotsäkert men ganachen är lite knepig att få till, det krävs rätt ingredienser och rätt tillagning, men lyckas du får du världens fluffigaste, vitaste och godaste forsling! Scrolla ner för att ta reda på recepten.  Pepparkaksmuffins (12st normalstora) 125g rumstempererat smör 125 g farinsocker  2 ägg 2 msk mjölk 120 g mjöl 1 tsk bakpulver 1 stor msk pepparkakskryddor Vispa smör och socker pösigt. Häll sedan i äggen och mjölken och vispa till en slät smet. Tillsätt sedan mjöl, pepparkakskryddorna och bakpulver och rör till en slät smet med hjälp av en slickepott. Fördela smeten i 12 normalstora formar som lagts upp i en muffinsplåt. Baka i mitten av ugnen i 15 – 18 minuter i 190 grader. Ta sedan ut muffinsen ur ugnen och låt svalna på ett galler så att dem inte blir fuktiga i botten.  Uppvispad Vit choklad-ganache frosting  400 g vit kvalitetschoklad – Använd inte bakchoklad, använd den chokladen som du i vanligt fall skulle äta. Jag har även märkt att billig choklad inte vispas upp lika bra, så skippa ica eller coops billiga bakchoklad.  2,5 dl vispgrädde – Använd en vispgrädde med minst 40% fetthalt. Använd inte laktosfri grädde eller annan ersättningsgrädde, av egen erfarenhet vet jag att dessa inte går att vispa upp utan att massan blir grynig. Bryt chokladen i mindre bitar och lägg i en stor skål, helst utav glas. Häll sedan på vispgrädden. Ställ skålen i mikron och mikra i 30 sekunder. Ta sedan ut skålen och med hjälp av en slikepott eller en sked blanda ordentligt i ca en minut. Choklad smälter av själva rörandet, inte bara av värmen. Efter det gör du om samma procedur tills all choklad har smält. Massan ska vara gul, inte vit vid det här laget. Kontrollera att skålen mikras i max 30 sekunder åt gången och att du rör ordentligt emellan varje gång. Du vet att ganachen är klar när den är rinnig och all choklad har smält. Inga små chokladgryn ska vara kvar.  Ta sedan plastfolje och täck skålen, plastet ska nudda ganachen annars bildas det en ful skorpa. Ställ sedan ganachen i rumstemperatur i minst 8 timmar. Du ska INTE påskynda processen genom att ställa ganachen kallt. Då kommer den bli svår att vispa upp. Rör inte heller om i ganachen, låt den bara få stå och vila under den angivna tiden.  Efter minst 8 timmar är ganachen rumstempererad och fortfarande gul. Nu behöver du en elektrisk visp med stark kraft för nu ska ganachen vispas upp vilket tar en del tid och kraft. Häll i den gula ganachen i en stor skål och börja vispa upp den i medelhastighet. Efter några minuter höjer du hastigheten till max och vispar tills ganachen har blivit vit, fluffig och ganska hård i konsistensen.  Klart!  (Ganachen går inte att rädda ifall du misslyckas. Ifall du har misslyckats kan det bero på tre saker, du har ställt ganachen i kyla, du har använt dålig choklad, laktosfri grädde eller grädde med för lite fett. Du har mikrat ganachen för länge så att den har smält för mycket eller för kort tid så att små chokladflisor finns kvar)  Strössel med pepparkaksgubbar köpte jag på Lagerhaus för en tia, så sjukt söta! Se själv 🙂

Idag är det den nittonde december, det betyder att det är dags att öppna den nittonde luckan i The Body Shop Ultimate kalendern, den nittonde luckan i Ciaté Mini Mani Month kalendern och den nittonde luckan i Essie kalendern 🙂 Lucka 19; nittonde december 2016 The Body Shop Ultimate: British Rose Exfoliating Gel Body Scrub (60 kr)Ciaté Mini Mani Month: Nail saviour – nagelserum (69 kr)Essie: Hjärtformad kakutstickare (?)

I fredags tog vi fram och dekorerade julgranen. Blev som vanligt röda och silvriga julgranskulor men valde att piffa pp granen med hjälp av en färgglad julgransslinga. Som vanligt är min gran inte överfull med pynt, tycker det är mysigt när det inte blir för mycket. Men tycker såklart att de överpyntade granarna också är sjukt fina! 🙂

Dags för årets sista julklappstips. Jag har redan givit sammanlagt 18 julklappstips i mina veckans julklappstips-rundor. Det är julafton om bara 5 dagar och det kan bli svårt att hinna med och köpa julklappar. Därför får detta inlägg bli en liten specialare och jag kommer att tipsa om mina tre favoriter när det kommer till hemmagjorda klappar.Länkar till tidigare veckors julklappstips: Vecka 1, Vecka 2, Vecka 3, Vecka 4, Vecka 5, Vecka 6 Veckans Julklappstips 7 Ge bort en muggkaka! Ge bort en mugg och ett litet recept på en enkel muggkaka. Söt och perfekt klapp till alla som blir sötsugna lite då och då.  Gjut dina egna ljus av ljusstumpar i glöggkoppar! Enkel guide om hur du kan gjuta och ge bort ljus som är tillverkade av ljusstumpar. Vem säger nej till ett gulligt litet ljus? Dekorera en väggklocka En enkel guide om hur man kan dekorera en väggklocka med hjälp utav decoupage-takniken. 

Idag är det den artonde december, det betyder att det är dags att öppna den artonde luckan i The Body Shop Ultimate kalendern, den artonde luckan i Ciaté Mini Mani Month kalendern och den artonde luckan i Essie kalendern 🙂 Lucka 18; artonde december 2016 The Body Shop Ultimate: Lip definer – pink clover (100 kr)Ciaté Mini Mani Month: Raising the barre (69 kr)Essie: Nyckelring (?)  

Idag är det den fjärde advent.. ganska overkligt men även riktigt spännande. Förstår inte hur tiden kan ha flugit förbi så snabbt. Samtidigt är det bara 6 dagar kvar till julafton. BARA SEX DAGAR KVAR! Det är helt otroligt. Vi klädde granen i fredags så ska försöka få till lite foton nu i veckan. Har även kommit på att jag inte slagit in en enda julklapp. Blir dags att sätta igång snart, men har tid först på tisdag så får avvakta tills dess. Blir även slutspurten när det kommer till julbak, har inte hunnit göra kola eller knäck än. Hoppas på att jag hinner med knäcken på onsdag.. Dessutom ska jag baka mina fantastiska toscabullar för att ha på julafton, men det får bli på torsdag det 🙂

Då och då kikar jag efter lite roliga recept. Ibland hamnar man på en trevlig blogg av en slump och ser helt fantastiska recept som jag måste testa! Nu när julen närmar sig blir jag extra sugen.. inte alla recept är julrelaterade men alla sötsaker måste inte smaka pepparkaka. Så jag tänkte dela med mig av lite recept som jag måste testa nästa helg, lånar lite bilder från originalbloggarna, men länkar såklart också till recepten. Får hoppas att jag har tillräckligt med plats i magen för alla dessa smarriga recept 🙂 Alicias kokbok – Mascarponebollar Jennys matblogg – Pepparkaksdrömmar Amandas Jul – Pepparkaksglass Sweet and simple – Nutella Knäck Matilda Lagar – Koladröm med färska bär och daimkross

Idag är det den sjuttonde december, det betyder att det är dags att öppna den sjuttonde luckan i The Body Shop Ultimate kalendern, den sjuttonde luckan i Ciaté Mini Mani Month kalendern och den sjuttonde luckan i Essie kalendern 🙂 Lucka 17; sjuttonde december 2016 The Body Shop Ultimate: Double-ended eyeshadow brush (125kr)Ciaté Mini Mani Month: Starry night (69 kr)Essie: Pepparkaksutstickare i form av ett nagellack (?)

Idag bjuder jag på ett gott och enkelt recept på havrebollar. Denna variant blir lite julig om man lägger till strössel i härliga julfärger eller om man i övrigt förknippar smaken av vit choklad med jul 🙂 Havrebollar med vit choklad och citron – ca 30 st100g smör (rumsvarmt)1,5 dl florsocker2 tsk vaniljsocker2 dl riven kokos100 g smält vit kvalitetschoklad1/2 dl vispgrädde1/2 rivet skal av en citron5 dl havregryn Blanda ihop alla ingredienser i en stor skål och forma lagom stora bollar. Rulla sedan dessa i strössel och ställ i kylskåpet och låt stelna i minst en timme.