Jul i norr

Var ska man fira jul? Jag är väldigt traditionsbunden när det kommer till julfirande. Däremot behöver jag inte fira det på ett och samma ställe. Några gånger har vi faktiskt firat jul på Finlandsfärjan. Fantastiskt roligt. Lyxigt att komma till ett färdig arrangerat julfirande. Men jag har en dröm…En dröm om snötyngda träd, enslighet, varma brasor och fantastiska långa lata dagar i ett gnistrande vitt vinter landskap. Jag drömmer om att samla mina syskon och alla barn och hyra en stor stuga över julen. Stor nog att rymma alla. Det ska vara bekvämt. Där vi skulle kunna vara i flera dagar och bara ha det bra. Tänk att kunna erbjuda barnen vildmarksliv med skoteråkning, skidturer, lek och bus i snön. Varvat med sällskapsspel och mys vid en härlig brasa, kanske med en god bok eller en julfilm. Sen en härlig varm bastu på det och massor med god mat och sötsaker. För en julgalning som mig vore det en riktig juldröm. Jag brukar spana på fritiden.se efter lämpliga stugor att hyra. På sidan kan man söka efter stugor, fritidshus, hus, torp, lägenheter och rum för uthyrning runt om i Sverige. Vem vet… en vacker dag kanske min juldröm slår in…

Tiden rinner iväg. Det är redan andra advent. Jag har fortsatt med julbaket. Har bakat biskvier och Saffranskladdkaka.Provade även ett nytt recept…Cheesecake Brownie med Baileys. Receptet kommer från den HÄR sidan.Brownie:250 g smör2 dl kakao4 ägg4 dl strösocker1⁄2 tsk salt1 tsk vaniljpulver3 dl vetemjölBaileys cheesecake:200 g Philadelphiaost1/2 dl socker1 äggula½ dl Baileys Original Irish Cream1,5 dl vetemjölGör så här:1. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg bakplåtspapper i en form på ca 20 x 30 cm.2. Smält smöret och rör ner kakao och socker. Vispa ner ett ägg i taget.3. Blanda salt, vaniljpulver och mjöl och vispa ner i smeten. Bred ut smeten i formen.4. Vispa ihop Philadelphiaost, socker, äggula och Baileys tills allt är väl blandat. Avsluta med att vispa i mjölet.5. Fördela smeten ovanpå chokladsmeten och dra sedan med en kniv för att blanda det lite och få ett fint mönster.6. Grädda i mitten av ugnen 25-30 minuter. Låt svalna och skär kakan i rutor.Dagen avslutades med en familjemiddag. Idag gick dukningen i röda toner. Och jag fick användning för mina servettringar av filt.

Efter marknaden igår var vi bjudna till min underbara granne Stina. Där fick barnen dekorera ett pepparkaksslott och Eiffeltornet…En kladdig historia när 6 barn mellan 8 och 3 år arbetar. Men resultatet är mycket imponerande…Eftermiddags pysslet övergick i middagsbjudning. Dessutom stannade barnen kvar för övernattning. Och vi vuxna hann också med lite härligt “vuxen prat” och ett gott glas med bubbel…Äntligen har jag fått julstämning trots att vårt vackra vinterväder töade bort.

Den här lördagen hade jag lovat flickorna att var dagen då det stora julpysslet skulle ske…Det betyder att klockan 06.00 kom A inrusande till sovrummet med orden; ” Upp och hoppa mamma! Nu ska vi julpyssla”. Zzzzzz… Nå vi lyckades dra ut på det en stund, men klockan 8 hade jag dukat upp olika stationer med material och kreativiteten flödade…En del julklappar blev skapade…Jag hann även gå igenom alla jultidningar och klippa ut det jag vill spara. Nu kommer tidningarna hamna på jobbet så kollegorna ska inspireras…Efter lunch var det dags för julmarknad på Hägnan i Gammelstad.Underbart! Älskar denna gamla miljö. Härlig stämning med inslag av historien. Som här när vi besökte den “Kloka gumman”…Man får komma in i hennes stuga och hon berättar om sitt liv.Vi hann även med ett besök hos Tomten. Som vanligt fick barnen berätta vad de önskar sig och Tomten ringer ner till “verkstan” för att kolla av om det finns på lager…Traditionsenligt avslutar vi med att fika Saffrans semlor inne i Kyrkbyn…Här ser ni dagens fynd…Gammeldags karameller och en Tilda Ängel…Jag har sytt en Tilda ängel själv tidigare… Och säger bara ALDRIG mer! Vilket jobb! Betalar mer än gärna någon annan för att göra jobbet. Den här var dessutom billigare att köpa färdig än den jag fick sy själv.

Äntligen fredag! När jag kom hem blev det lite bakning… Detta recept är egentligen en vanlig Silviakaka som jag tillsatt saffran i. Jag bakar den i en rund springform (22-24cm). Saftig Saffranskaka12–14 bitarEn älskad klassiker som ibland beskrivs som ljusa kärleksmums.2 ägg1 ½ dl strösocker2 tsk bakpulver2 tsk vaniljsocker1 dl vatten2 dl vetemjöl1 kuvert saffran Glasyr75 g smör1 dl strösocker2 tsk vaniljsocker1 äggulaGarneringriven kokosGÖR SÅ HÄR1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke.2. Tillsätt saffran, bakpulver, vaniljsocker, vatten och vetemjöl. Blanda ihop allt till en slät smet.3. Häll smeten i en smord och bröad springform, 22–24 centimeter i diameter.4. Grädda kakan mitt i ugnen i 25–30 min. Låt den kallna i formen.5. Glasyr: Smält smöret i en kastrull. Ta bort kastrullen från plattan. Tillsätt strösocker och vaniljsocker. Blanda ordentligt så att sockerkristallerna smälter. Blanda sist ner äggulan och blanda tills smeten tjocknar och svalnar.6. Bred ut glasyren på kakan och strö över kokos. Ställ kakan kallt en stund och låt glasyren stelna.

Måste bara visa mitt fina ljus från Ica Maxi…Den har funnits tidigare år också. På ljuset står dikten “Tomten” skriven runt om. Jätte fin att ge bort i present.När jag kom hem från jobbet idag väntade denna fina julstjärna på mig…”Present” av maken som övergav mig och ett avsnitt av Ernst ikväll till förmån för en tvspel kväll med sin kompis. Men jag har mina trogna följeslagare med mig i soffan…Döttrarna och jag laddar med Saffransbullar med vit choklad i väntan på att Ernst ska återkomma i rutan.Så gott. Hoppas Ernst levererar julstämning i mängder. Och imorgon är det fredag igen…

Årets paketkalender har fallit väl ut hos mina tjejer. De gillar verkligen att pyssla.De har listat ut att de måste komma flera pärlplatts figurer fram till jul… ja hela 24 stycken…Och det stämmer ju… Ikväll känner jag att jag behöver vila och ta igen mig lite. Därför får alla måsten vänta till en annan dag. Istället har jag läst en ny tidning som kommit på posten…Njuter av tända ljus…Och vi har maraton sett flera avsnitt av “Sunes jul” tillsammans med barnen…Skönt att stanna upp ibland.

Till första advent äter vi alltid årets första julbord. Familjen har med åren vuxit en del. Dagen till ära var förutom min egen familj, min kusins familj och min syster på plats. Behövs en del sittplatser…Dukningen gick i vitt, koppar och några gröna detaljer…Den första julmaten är alltid så god.Detta fina fick jag i present av min kusins familj…Hennes vackra dotter V hade valt ut det. Tack så mycket.

Igår kväll hade vi glöggfest i vår paviljong. Jag har pyntat med ett ljusnät som tak, stjärnor på rad, granar, lyktor och en eldkorg…En brasa att värma sig kring…Glögg…Röda pumlor lyser upp i mörkret…Min favorit lykta. Den är så enkel, men helt underbart vacker…

Här i huset är det full rulle med julförberedelser. Igår kväll bakade jag en julskinka till första advent…Så gott med hårdbröd och senap. Får ju skärpa oss så vi inte har “provsmakat” hela skinkan innan söndag. Jag fixade också lite julblommor…Nu på morgonen har jag dragit igång julbaket på allvar. Morotsrulltårta, Pepparkaks rulltårta, pepparkakor och Saffransbullar med vit choklad…Maken och min lillebror har hämtat fler granar…Huset är fylld med julens dofter…Ikväll blir det glöggfest ute i paviljongen. Ha en härlig lördag allihop.