Matildas jul

Med några bilder från mitt instagram-konto @matildasjul önskar jag er alla ett GOTT NYTT ÅR 2017. Bloggsäsongen är över för denna gång och säger nu hejdå tills vi ses i höst (okej, augusti) igen. Säger även hejdå av december och julen med ett vemod, men ser också framemot våren och sommaren som snart är här igen och allt som ska ske detta år!Med det sagt, ha det fint tills bloggsäsongen börjar åter!//Matilda

Julafton 2016 var över för denna gång och saknar det redan. Men hade en fin och mysig julafton som vanligt, trots en stor saknad efter min farmor, då det var första julen utan henne.Julaftonsmorgon började traditionsenligt med sista avsnittet av julkalendern på TV och sedan risgrynsgröt och sk*nkmackor, efter att vi hade fått strömavbrott och panikerat en aning då gröten precis höll på att koka. Strömmen kom som tur på efter kanske fem minuter och allt blev bra, tack gode gud för det.Kan ju inte säga att vädret var det juligaste… Regn och blåst. Jättemysigt väder va?Efter frukosten var det bara till att ta det lugnt och mysa fram tills julkyrkan. Vi kollade på julfreden som utlystes i Åbo, Ensam hemma, fixade med de sista julklapparna, fixade oss julfina och åt julgodis. Årets julgodissorter var Rocky road (en egen variant med en massa gott i), apelsinkola med mörk choklad, karamelliserade hasselnötter och flingsalt samt vit chokladfudge med pistage och tranbär.Här är jag och årets julkläder, hej hej!Efter julkyrkan var det bara att sätta igång med julmaten, var en massa vegetariskt på vårt julbord i år och har lyckats få vårt julbord mer och mer vegetariskt för varje år. Ex. skippades köttbullarna helt och jag gjorde mandelfrikadeller åt alla istället. Förr har det ju varit så att jag gjort några mandelfrikadeller till mig själv och så har de andra ätit köttbullar. Mer vego på julbordet säger jag!På bilderna syns bl.a en äppelsallad med apelsin, persilja, hasselnötter och pepparrot, min quornskinka (första gången jag testade deras färdiga sk*nka och den var riktigt riktigt god, rekommenderas starkt!). gravad morot, en juligare rödgrön coleslaw, den klassiska apelsinsalladen med rödlök, granatäppel och persilja och brysselkål som slungats med smör och apelsinsaft och toppats med hasselnötter. Ja ni hör ju, sjukt god mat!Senare på kvällen blev det julklappsutdelning och är himla nöjd med mina julklappar!Det var den fina julen! Nu är det bara att njuta och slappa av under mellandagarna och samla på sig krafter inför det nya året.God Fortsättning!// Matilda

Då var nedräkningen slut och självaste julafton är här.Tänkte bara kika in lite snabbt för att hälsa er alla en GOD JUL – hoppas ni får en magisk julafton! Njut, njut, njut så mycket ni bara kan!För dig som kanske inte har så mycket julstämning, lyssna på denna underbara version av “O helga natt” och njut. Vackraste versionen som finns. Får gåshud varje gång jag lyssnar på den, (du som kollat på SKAM och hört sången där vet vad jag talar om). //Matilda

Har du smakat på julmustkola? Kola med julmust i. Om inte så är det på tiden att du testar tycker jag! Väldigt beroendeframkallande, men när är inte kola det va?Jag använde havregrädde för att göra den vegansk, men går lika bra med vanlig vispgrädde om man inte känner för att göra vegansk kola.Julmustkola:1 1/2 dl havregrädde (eller vispgrädde)1 1/2 dl julmust2 dl strösocker1 dl mörk sirapLägg alla ingredienser i en kastrull och låt koka upp. Kola kolan tills den är 125 grader. Om du gör ett kulprov ska du kunna forma kolasmeten till en kula som är “halvhård”. Klä en form, ca 20×20, med bakplåtspapper och häll upp kolasmeten i formen. Låt stelna i rumstemperatur och skär sedan upp kolan i så stora bitar du vill ha. Tvinna ev. kolan och slå in kolan i bitar av bakplåtspapper.//Matilda

I fredags bakade jag “det årliga” vörtbrödet. Har nästan varje år de senaste åren brukat baka vörtbröd, men aldrig riktigt lyckas sådär perfekt, men i år, NU har jag komponerat ihop bästa receptet!Perfekt konsistens, saftigt, god smak, en massa russin och penslade med sirapsvatten efter gräddning. JA.Vill du också baka eget vörtbröd hittar du mitt recept på min bakningsblogg “Matildas kafferep”, HÄR.//Matilda 

“När fjärde ljuset brinner vi köper julegran och alla barnen räknar dan före dan före dopparedan”Det är sex korta dagar kvar till julafton och allt jag känner är “STOPP stanna tiden!!”, typ. Varför känns det som tiden alltid går som snabbast på året i just december? Är det för att det alltid brukar hända mycket saker i december eller är det bara en inbillning? Oavsett känner jag mig inte redo för julafton för då är ju allt slut igen och man måste vänta ett långt år. Nej, nu ska jag inte börja deppa än, många dagar kvar ännu och mycket kul som ska hända!Hur är det med er? Är ni julstressade? Känner ni samma som jag?//Matilda

“Lusse lelle, lusse lelle, elva nätter kvar till jul”Glad Lucia hör ni! Hoppas ni haft en fin luciadag med lussefirande och mycket lussekatter. Min morgon startade med lucia på skolan och lussekattsfika efteråt. I skolan är det fullt upp då vi bakat en himla massa jullimpor och andra bröd och bullar, då vi ska ha julmarknad imorgon (studerar till bagare-konditor ifall någon undrar).Väl hemma blev det lussekattsfika nummer två och luciafirande på TV, är ju bara lucia en gång om året!Hur har ni firat lucia?//Matilda

I höstas berättade jag att jag hittat små bokstavsstämplar på TIGER som jag länge varit ute efter och att jag tänkt mig att de skulle användas på årets julklappar. Nu har jag slagit in två julklappar och använt bokstäverna och tycker det blev himla fint faktiskt! Har alltid gillat lite äldre stil på julklappar och tycker dessa följer den stilen ganska bra.Den ena julklappen dekorerade jag också med tidningspapper, som jag tyckte passade så fint ihop med det bruna pappret. Det bruna pappret med stjärnor på kommer från IKEA om någon råkade undra det.Alltså, är riktigt nöjd med årets inslagningsstil!//Matilda

I veckan fick jag ett paket på posten från Sverige och från julbloggaren Jenny som hade skickat Bubs gelatinfria tomteskallar + några andra sorter till mig som jag velat testa och som tyvärr inte finns att få tag på i Finland. Jag som vegetarian är ju förstås ute efter gelatinfritt godis och tyvärr innehåller ju en hel del godis gelatin. Dessa kommer bli perfekta i min rocky road jag tänkt göra i år! Har inte kunnat göra rocky road på länge, då jag inte hittat gelatinfria marshmallows, och detta är ju inte marshmallows, men close enough.Tomteskallarna ska smaka hallonknäck och julmust. Njaa, skulle väl inte säga att smakerna är på topp enligt det som det utlovas att det ska vara, men goda var de ändå! Ett plus för att de är fairtrade-märkta!Tack så himla mycket Jenny!//Matilda

Glad andra advent!Dagen började med frukost framför julkalendern, tror nog inte det finns ett mysigare sätt att starta en morgon i december än på det sättet. Nu har vi sett fyra avsnitt i julkalendern och gillar den redan starkt! Kan tänka mig att det är en hit bland barnen, både spännande och humoristisk. Ja, inte bara bland barnen, även än hit bland jultokar misstänker jag. Ha en fin adventssöndag!//Matilda