Jul i norr

Idag är jag hemma och vabbar med 2 febriga tjejer. Våra helgplaner med stugmys fick ställas in. Har ägnat förmiddagen till att baka. Det blev bland annat Semmelmuffins. Kan verkligen rekommendera er att baka dessa. Receptet kommer från Tidningen hembakatSemmelmuffinsCa 15 st 2 ägg2 ½ dl strösocker2 tsk vaniljsocker2 tsk bakpulver100 g smör, smält3 ½ dl vetemjöl1 ½ dl mjölk1 krm mortlad kardemumma Fyllningca 75 g mandelmassamjölk3 dl vispgrädde Garneringflorsocker GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 200 grader.Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Tillsätt vaniljsocker, bakpulver, smör, vetemjöl, mjölk och kardemumma. Vispa snabbt ihop allt snabbt till en slät smet. 2. Häll smeten i ca 15 muffinsformar beroende på storlek. Fyll dem till 2/3. (Jag har ställt formarna i en muffinsplåt för då behåller de formen bättre, men det funkar utan också). 3. Grädda muffinsarna mitt i ugnen i 14–16 min. Låt dem kallna. 4. Mosa ihop mandelmassa och lite mjölk till en kladdig massa. 5. Skär av topparna på muffinsarna till lock. Gröp ur lite innanmäte i underdelen. 6. Lägg en klick mandelmassa i varje grop. 7. Vispa grädden fluffig. Spritsa den på muffinsarna. 8. Sätt på locken och pudra över florsocker.

Nu när julen är undanstökad är det kul med lite nytt till hemmet. Rosa är en av trendfärgerna i vår. Jag besökte Piteå i helgen för lite shopping. Då främst Hm home som är en nykomling i butiksutbudet. Där köpte jag flera nya kuddfodral till vardagsrummet… Pastellfärger ger ett så fräscht och vårigt intryck tycker jag. Lite tulpaner till det… Men fortfarande är det ganska mörkt bakom gardinen så ljus i mängder behövs…

Festen är över, raketerna är uppskjutna och ljusen har brunnit ner. Nu är nyårsfesten ett kärt minne. Vi hade en toppen kväll med god mat, dryck och dans. Många skratt och härligt umgänge med kära vänner och familj. Men det kommer ju nya fester… Så ska dela med mig av nyårsmenyn som fungerar även på andra fester. Det mesta går att förbereda och är lätta att göra till många.Det gäller att ha koll på allt…Vår förrätt;Lyxig laxentré6 pers.ca 600g honungsmelonfärsk gurkaca 300g färskrökt eller gravad lax i tunna skivorrostadbrödsalladsbladsås;1 burk med hollandaisesås (200g)2msk creme fraiche3 tsk citronsaft1 tsk dragon½ dl finhackad dillsalt och pepparBlanda ingredienserna till såsen. Ta ut kulor från melonen med ett kuljärn. Skär gurkan i stavar. Skär brödet till en cirkel med hjälp av tex ett glas. Arrangera gurka, sallad och melon runt brödskivan på en assiett. Lägg rikligt med lax på brödet. Klicka en rejäl sked med sås bredvid. KlartVår huvudrätt;Helstekt pepparfilé med hasselbakpotatis och rödvinssås.6 pers800-900g oxfilé1 tsk saltsmör + olja till stekning2 msk honung2 msk grovstött blandad peppa, rose, svart och grön½ msk flingsaltdagen före festen. Sätt ugnen på 150 grader. Bryn köttet runt om i olja och smör, salta.Lägg över på en ugnsform. Stick in en stektermometer och ugnsstek tills innetemperaturen visar 55 grader. Linda in köttet i folie, ställ in i kylen.Nyårsafton. Sätt ugnen på 150 grader. rör ihop honung, peppar och flingsalt. Skeda över köttet så att det täcker ovansida och sidorna.värm i ugnen med stektermometer(innetemp ska ej överstiga 55 grader). Skär upp vid servering.Rödvinssås 5 st schalottenlökar 3 st vitlöksklyftor, krossade 6 msk smör 1 dl strösocker 1 flaska rött vin 1 dl kalvfond 3 dl vatten Salt, efter smak Svartpeppar, efter smak Maizena, eventuellt Hacka schalottenlöken. Fräs lök och vitlök till såsen i 3 matskedar smör i en kastrull, tills löken är genomskinlig. Tillsätt strösocker, rött vin, kalvfond och vatten.   Låt det koka tills hälften återstår i kastrullen.   Sila bort löken och tryck ur all vätska ur den genom en finmaskig sil.   Red av om det behövs.  Rör i 3 msk smör innan servering Vår efterrätt; Chokladcreme, recept hittar ni HÄR .Allt var otroligt gott och krävde lite jobb av mig när gästerna var på plats.

Årets sista dag är återigen här. Vi ska som brukligt fira in det nya året med ett gäng härliga vänner. God mat, fyrverkerier och dans natten lång.Gott nytt år till er alla!Här får ni se hur jag dukat och pyntat…

Nu är julen slut i mitt hus. Vi laddar upp inför nyårsfesten på lördag.Temat på årets dekorationer är stjärnor. Stjärnor i guld, silver, vitt och svart.Jag har tidigare förberett girlanger med stjärnor som ska hängas upp senare i veckan…

Vi började dagen med bastubad på förmiddagen. Ett måste när man har finskt påbrå, haha. Till lunch åt vi gröt och skinkmacka. En fika hann vi också med innan vi satte oss att vänta på tomten…Yngsta dottern var alldeles nipprig av förväntan. Och plötsligt var han bakom fönstret…Trots att det var maken som var tomte var det så spännande för barnen. Ja man kan ju inte vara helt säker på att det är pappa…Massor med paket fick vi allihop. Här ser ni en del av mina. Är särskilt förtjust i örhängena från maken…Bordsdukningen gick i rött…Vi var först 7 personer, min familj och min syster. Sen upptäckte vi en kompis som satt ensam på julafton och bjöd in honom också. En lugn och trevlig julafton med massor av mat, skratt och julklappar.

Vaknar utan feber, men fortfarande utan röst och ont i halsen. Nå jag kan ju vara tyst. Och jul blir det ändå.Så här dan före dan är det skönt att summera allt man gjort inför julen…Jag har tillverkat massor med julkort, som jag skickat till nära och kära.Jag har bakat och lagat fikabröd, godis och mat i stora lass.Jag har pysslat juliga saker både för mig själv och med barnen.Jag har umgåtts med människor som jag tycker om.Druckit glögg och lyssnat på julmusik.Upplevt julskyltning i London. Besökt flera julmarknader.Sett flera julfilmer, njutit av årets julkalender på tv. Köpt och slagit in högvis med julklappar.Det blir en hel del när man tittar tillbaka. Men jag har framförallt njutit av den tiden på året som jag gillar mest. Och själva höjdpunkten har vi ju ännu framför oss.Jag önskar er alla en riktigt god och fröjdefull jul!

Jag är en riktig godisråtta. Älskar godis! Så till julen måste det finnas ett rejält godisbord…Massor med choklad, polkagriskäppar, marmeladkulor och skumtomtar…Både gott och dekorativt.

Bara några dagar kvar till julafton. Jag ligger hemma febrig och utan röst. Nu är det soffläge som gäller. Vore inte kul att vara sjuk till helgen. Tur i alla fall att jag är klar med alla julförberedelser.Man får tänka positivt… jag får tillfälle att njuta av mitt julpyntade hus, äta praliner, dricka glögg och se på julfilmer.Kom ihåg att njuta av den underbaraste tiden på året.