Jul i norr

Här i huset är det full rulle med julförberedelser. Igår kväll bakade jag en julskinka till första advent…Så gott med hårdbröd och senap. Får ju skärpa oss så vi inte har “provsmakat” hela skinkan innan söndag. Jag fixade också lite julblommor…Nu på morgonen har jag dragit igång julbaket på allvar. Morotsrulltårta, Pepparkaks rulltårta, pepparkakor och Saffransbullar med vit choklad…Maken och min lillebror har hämtat fler granar…Huset är fylld med julens dofter…Ikväll blir det glöggfest ute i paviljongen. Ha en härlig lördag allihop.

I helgen var jag värdinna på mina vänners hemliga bröllopsfest. Gästerna trodde att det bara var en 50 års fest, men den blev även till en bröllopsfest. Så fullt upp med att duka och pynta lokalen… Sen hade jag äran att göra tårtorna också…Har fått frågan om vad de innehöll så här kommer receptet på fyllningarna…Bottnarna är vanliga ljusa tårtbottnar ( home made).Fyllning 1;Hallonmousse 3 gelatinblad225 g hallon0.75 dl socker3 dl vispgräddeLägg gelatinbladen i kallt vatten, minst 5 minuterKoka upp hallon och socker, låt koka ett par minuterHäll hallonen genom en sil, så du får bort kärnornaKrama ur vattnet från gelatinbladen och smält dem i hallonenVispa grädden löstBlanda ihop hallon och grädde, låt stelna en stund i kylskåp.Lagret med hallonmousse grundades med ett tunt lager hallonsylt. Fyllning 2;Dumlefluff180 g dumle3 dl vispgräddeDela dumlen i mindre bitarSmält dumlen i grädden på lågvärme. OBS! det får INTE koka ( då går grädden inte att vispa)Låt svalna och ställ in i kylskåp minst 5 timmar, helst över natten.Vispa upp med elvisp till den konsistens du vill ha. Ovan på tårtan spritsade jag vanlig grädde och dekorerade med lite sockerkulor i olika färger.

Idag slutade jag tidigt så passade på att få julköttbullarna rullade…Jag använder receptet här nedan. Ger otroligt goda och smakrika köttbullar.Recept Kryddiga julköttbullar 500gram köttfärs2 msk veteströbröd2 msk vatten2 tsk konc. kalvfond1 ägg1 dl grädde1/2 finhackad löksalt och kryddpepparblanda ströbröd, vatten och fond i en skål. Låt stå och svälla ca 5 minuter. rör om då och då.Stek det finhackade/rivna löken lätt i smörblanda ner allt i ströbrödet.smaka av kryddningen. Tillsätt efter eget smak.( Lite kanel är gott i )Arbeta ihop försiktigt till en smidig deg.Rulla små köttbullar. Stek i panna eller i ugn.Även utegranen har kommit på plats. I år ville jag ha en perfekt gran… Köpte den på Blomsterlandet, och är helt nöjd…

Äntligen är marken vit hos oss med. Det snöar för fullt…Barnen är så glada.Jag måste visa årets snyggaste tomte för er…  Den har grön luva och handskar. Så läcker i färgen. Den kommer från Em möbler. Det gör även julgranskulorna. Kulorna finns i flera olika gröna, gud, koppar och silver nyanser.I köket har “glögg hörnan” kommit upp. Så gott att bara ta sig en kopp när andan faller på.Jag har inventerat och uppdaterat tjejernas julgarderober… Verkar som att dom har lite att mixa med.Helgen står för dörren. ikväll ska jag på “julfest” med jobbet. Imorgon väntar trevligheter med goda vänner. Trevlig helg!

Mitt julpyntande går i snigelfart då jag inte är i form. Men sovrummet är nu klart. Så mysigt… I sovrummet använder jag endast batterljus för att inte riskera någon brand.Super härlig stämning där inne. Man får lust att gå och lägga sig på en gång.

Jag gillar att arrangera stilleben i stora glasvaser/ burkar. Har en jättefin vas som står i en metallställning. Den här julen får den se ut så här…Lite glaskross u botten. Sen mossa, kottar och pinnar. En liten figur och konstsnö. Om man vill kan man använda en batteridriven ljusslinga. Lillasyster fick också en…

Nu måste jag tipsa er om dessa fantastiskt fina och naturtrogna batteri ljus…Mina har jag köpt på Rusta. Men de finns lite överallt nuförtiden. Perfekta för rum där man inte vistas hela tiden, eller i fönstret. Ingen risk för eldsvåda.

Vi inledde helgen med en sprakande pyjamasparty för 16 ungar i åldern 5-9 år. Äldsta dottern hade till sin 8 års kalas valt pyjamasparty med pizza, cupcakes, filmvisning och lite disco blev det också. Varje gäst fick dekorera sin egen cupcake när de kom till festen. Uppskattat och “coolt” med olika färger på toppingen i spritspåsarna. Efter mat och fika blev det filmvisning. Tacksamt att ha egen bioduk hemma.Lite fantastisk dans uppvisning hann det också bli. Trötta och nöjda gäster och värdfamilj.På lördag åkte vi till grannlandet för lite shopping. Nya vinterskor, julgodis, mumin muggar inhandlades.På Ikea bunkrade jag upp med julklappspapper till nästa år. Årets paket är så gott som färdig köpta och inslagna.På kvällen såg jag Så mycket bättre och kände hur jag mådde sämre och sämre.Så på söndag  vaknade jag med feber och känner av mina bihålor med ökad kraft. Har verkligen INTE tid att vara sjuk nu. Men ibland måste man kapitulera. Så trots feber och rejält risig har jag åstadkommit en tårta till födelsedagsbarnet som idag har sin riktiga födelsedag. Med makens hjälp lyckades vi servera en supergod 3 rätters middag för familjen. Underbart när alla är samlade…Det värmer ett mammahjärta.Den här helgen fick vi åter erfara hur galen värld vi lever i. Vissa utför illdåd mot oskyldiga människor. Angriper det heligaste vi har i ett demokratiskt samhälle… vår frihet. Fruktansvärt. Mycket tankar och funderingar. Tänder ljus för att hedra dem som mist sitt liv och för dem som sörjer förlusten av sina nära och kära.

Denna fantastiska kaka bjöd min syster på häromdagen då hon fyllde år…Bild från tidningen Lantliv mat & vinSå god kaka. Och vacker att servera. Receptet kommer från senaste numret av Lantliv mat & vin.Kryddig rödbetskaka med mascarpone och pistaschkaramellRödbetskaka;100 g rumstempererat smör3 dl strösocker200 g rödbetor, ca 4 st½ dl neutral olja3 dl vetemjöl1 tsk bakpulver1 tsk bikarbonat1 tsk kardemumma2 dl hasselnötter, grov hackade3ägg1 dl rårivetäpplePistaschkaramell;3/4 dl strösocker1 dl pistaschnötterKaramellsås;½dl socker3/4 dl vattenMascarponekräm;200 g mascarpone½ dl florsocker3 dl vispgrädde2 tsk citronsaftKaka: sätt ugnen på 200 grader. Vispa smör och socker fluffigt. Riv rödbetorna fint, blanda med oljan. Blanda de torra ingredienserna.Vispa ner äggen 1 i taget i smör/socker vispet. Tillsätt de torra ingredienserna och vänd ihop till en klumpfri massa. Tillsätt rödbeta/ olja, äpple och hasselnötter på slutet. baka kakan i springform i ca 35-40 min. Låt svalnaPistaschkaramell: Smält sockret på medeltemperatur tills det fått en gyllenbrun färg. Blanda i nötter och sprid snabbt ut på plåt med bakplåtspapper, låt stelna och hacka sedan grovt.Karamellsås: Smält sockret i en liten kastrull och låt det bli gyllenbunt, tillsätt vatten och låt koka upp. Låt koka i 2-3 minuter till en karamellsås.Montera kakan genom att breda på mascarponekräm och dekorera med hackad pistschkaramell och karamellsås.