Jul i norr

Sexveckors semester påbörjas om några dagar. Håller på med packning, tvättning och instruktioner till sönerna som blir hemma.Under semestern brukar jag få ihop en hel del julklappar. Hittade några faktiskt idag. Ni skulle sett minerna på butikspersonalen när de frågade om jag ville ha sakerna inslgna? Ja, om ni har julklappspapper. Men damen fann sig och sa att hon hade i källaren, vill du att jag hämtar? Ja tack svarade jag. Hör pratar vi bra sevice.Har faktiskt köpt en del julklappar redan. Hoppas att jag hittar fler under sommaren.Önskar er alla en riktigt härlig sommar och en solig semester

Detta är ett riktigt gott långpannebröd. Perfekt till stora kalas.Laponiabröd2kg vetemjöl special2dl hela linfrön2msk salt3 påsar torrjäst1.5 liter 45gradigt vattenOlivolja och flingsalt till garneringBlanda alla torra ingredienserTillsätt vattenKör degen i köksassistenten 15min.Låt jäsa i bunken 15 min.Häll över i en välsmord långpanna 28×35 med höga kanter.Låt jäsa i 15min.Pensla med olivolja ( rikligt) och strö över flingsalt.Grädda i nederdelen av ugnen, i 50-60 min, i 225 grader. 

En vecka kvar till midsommar. Barnen fick sommarlov igår, själv har jag 2 veckor kvar till semester. De senaste veckorna har värmen äntligen hittat till oss i Luleå. Grönskan har fullkomligt exploderat. Fritiden går till att springa pp olika avslutningar här och där, samt till att gräva i trädgården. Vädret gör att det känns lite som att man redan är på semester.Tårta till skolavslutningenI sommar ska vi besöka goda vänner i södra delen av vårt avlånga land. Och även Danmark, Legoland och Köpenhamn. Sen blir det förstås många veckor i stugan.Vedeldade bastun i stugan.Önskar er alla en riktigt härlig sommar!

Ikväll hittade jag dottern förtvivlad klippande i en stor flörtkula.Jag får veta att hon till i morgon måste pyssla en matskål till ett hamsterprojekt som hon har tillsammans med några kompisar i skolan. Det har fallit på hennes lott att tillverka skålen. De andra gör hamstern.Men det är ju omöjligt att få ett hål i flörtkulan enligt barnet.Jag frågar om det inte vore bättre att använda något annat material. Men jon har gått i baklås och ser inga andra alternativ. Tur att just jag är hennes mamma då…Snabbt söker jag fram instruktioner till en skål av pärlor på telefonen. Och tur som är köper hon mitt förslag. Och det här är super enkelt och går fort…Smörj en ugnsfast skål med matolja. Lägg ett lager pärlor i botten och upp efter kanten. In i ugnen, 200 grader i 10 minuter. Låt svalna och ta försiktigt lös med hjälp av en kniv. Klart…Hamstern har en matskål. Och jag har ett nöjt och glatt barn. Vad mer kan en trött mamma önska sig.

Att vårt land är avlångt är det kngen tvekan om. När Stockholmarna postar bilder på körsbärsträd i blom, är snödrivorna höga hos oss ännu…Det har blivit tradition för oss att fira påsk i stugan. Allt är lite meckigt då vi endast har sommarvatten, men det går att få till ändå. Barnen har målat påskägg…Vi fick ihop en påskmiddag… Och en tårta…Vi har njutit av fridfulla dagar, solat, ätit och bastat.Tur att farfar såg påskharen i båten…Glad påsk!

För 2 månader sen tog livet paus då min mamma blev akut sjuk. I flera veckor vakade vi på sjukhuset innan allt lugnande ner sig lite. Hon är fortfarande kvar på sjukhuset men det är ingen akut fara för hennes liv just nu. Samtidigt ska familj och jobb roddas runt i någorlunda vanlig takt.Som ni säkert förstår har man ett stort behov att få tanka kraft för egen del. Så i helgen har vi åkt ut till stugan som är min “happy place”. Vädret har varit strålande och jag bara njuter. Har till och med bakat bullar…Blev super glad när svärfar sa att han köpt mig en present…Han hade skaffat mig en rök, då jag sagt att jag vill lära mig att röka fisk. Så gulligt.Naturens läkande kraft är mäktig. Livet på landet har sin egen gång. Allt tar sin tid och blir en slags meditation för både kropp och själ. Och man får kraft att ta tag i vardagen med nya tag.Njut av er fortsatta helg!

Idag har vi firat min make som fyller år. Han gillar smörgåstårta, så det fick bli 2 stycken. En med lax och en med kött.Till kaffet bakade jag en Zebratårta. Recept från tidningenhembakat.seZebratårta, 10 bittar5 ägg3 strösockerSkal av en citron6,5 dl vetemjöl1 msk vaniljsocker2 tsk bakpulver2 dl matolja2 dl mjölk1 msk röd karamellfärg1 msk grön karamellfärg1 msk mjölkCitronfrosting100 g rumsvarmt smör200 g Philadelphiaost3 dl florsockerskal av en citronDekoration2 dl riven kokosGör så här:1. Sätt ugnen på 175 grader.2. Smöra och bröda en springform på 24 cm i diameter.3. Vispa ägg, socker och skal från en citron pösigt.4. Blanda vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver. Sikta ner i i smeten tillsammans med matolja och mjölk. Vispa snabbt ihop till en jämn smet.5. Dela upp smeten i tre skålar. Rör ner röd karamellfärg i en, grön i en och mjölk i en.6. Fyll formen med cirka 3/4 deciliter av den vita smeten, ta 3/4 deciliter grön smet och fyll i mitten av smetem, avsluta med 3/4 deciliter av den röda smeten. Fortsätt så tills all smet är i formen. Se filmen nedan så blir det tydligare!7. Grädda mitt i ugnen 35-45 minuter. Känn med en sticka mitt i kakan att den kommer ur torr.8. Låt kakan vila 10 minuter i formen, och sedan svalna helt.9. Vispa smör och philadelphia tills riktigt krämigt. Riv i skal från en citron och tillsätt florsockret och vispa till en jämn frosting.10. Jämna till toppen på kakan och dela den i två lika stora delar.12. Ta 1/3 av frostingen på ena tårtbotten och lägg den andra ovanpå. Täck tårtan med resten av frostingen och strö kokos över hela.

Äntligen kom vi iväg till stugan igen. Som jag längtat. Inte varit hit sen slutet på oktober.Först måste man elda, elda, elda för att få upp värmen…Och då jag inte varit hit på så länge är det fortfarande julpyntat här…Haha, inte stör det mig. Fredagsmys blev det ju ändå…Korvgrillning över vedspisen.Lördagen bjöd på fantastiskt väder…Vi gjorde upp eld och njöt ute i solen på förmiddagen.Hoppas ni får en fortsatt trevlig helg!

Provade ett nytt recept på hembakade hamburgerbröd. verkligen fluffiga, stora och goda bröd.Hamburgerbröd16stUgn 225 grader 6 dl mjölk2 msk strösocker50 jästca 14 dl vetemjöl200g rumstempererat smör2 lätt uppvispaade ägg1 tsk saltVärm mjölk och socker till 37 graderLös upp jästen i mjölkentillsätt smör, ägg och saltArbeta in mjölet. Degen blir lite lös.Låt jäsa i 45-60 minuter.Dela degen i 16 bitar (riktigt stora bröd) och rulla till bullar.Lägg bullarna på bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa under handduk i 60 minuter.Pensla med ägg och grädda 12 minuter. Bröden ska bli gyllenbruna.Jag serverade bröden med Pulled pork, picklad rödlök och coleslaw. Tummen upp från alla i familjen.

En härlig tårta för alla choklad älskare. Även detta recept kommer från Tidningen hembakat.TryffeltårtaCa 12 bitar200 g smör, smält5 dl strösocker1 dl kakao1 krm salt1 msk vaniljsocker4 ägg3 dl vetemjöl Tryffel1 ½ dl vispgrädde250 g mörk choklad20 g smör GarneringmarängerGÖR SÅ HÄR1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt strösocker, kakao, salt och vaniljsocker. Blanda ordentligt. Tillsätt ägg och vetemjöl och blanda ihop allt till en slät smet.2. Häll smeten i en smord och bröad rund form med avtagbar kant, 23–24 cm i diameter (bröa med ströbröd eller kokos).3. Grädda kakan längst ner i ugnen i 32–35 min. Låt den kallna i formen.4. Tryffel: Värm upp vispgrädden i en kastrull. Bryt chokladen i bitar och smält ner den i grädden. Tillsätt smöret och rör om till en slät smet.5. Bred ut chokladtryffeln på chokladbottnen. Ställ den i kylen och låt den stelna. Garnera med maränger vid servering. Skär den i bitar när tryffeln stelnat.